Ouderen geven aan juist preventie belangrijk te vinden, zodat zij zelf in staat wordt gesteld hun gezondheid zo lang mogelijk op peil te houden.
De Vitaliteitswijzer© biedt ouderen de mogelijkheid zichzelf te testen op 5 domeinen van het dagelijks leven:
De test geeft aan of iemand Vitaler is of juist niet ten opzichte van leeftijdsgenoten en geeft tips op maat: wat kan je zelf doen aan specifieke problemen?
Met de uitslag van de zelftest stellen deelnemers een actieplan op of bespreken de uitkomsten met de huisarts en/of medisch specialist. Zorgverleners kijken mee in de PGO, waar de Toolkit met uitgewerkte stappenplannen voor elk domein klaar staan.
In deze behandelmodule is standaard opgenomen:
Combineer de behandelmodule "Vitaliteitswijzer" met één van de andere modules. Bijvoorbeeld URinControl bij urine-incontinentie of Vertigo Training bij duizeligheid of Fitbit activity tracker.
De behandelmodule is erop gericht om patiënten zelf aan de slag te laten gaan. Het gebruik is eenvoudig, de adviezen begrijpelijk en op maat voor de patiënt.
Voor de zorgverleners is het gebruik eveneens intuïtief, met uitleg op het scherm waar nodig.
Implementatie en opschaling worden zo optimaal ondersteund.
De Stichting Effectieve Ouderenzorg richt zich op projecten met aantoonbare meerwaarde voor ouderen zelf.
De Toolkit met de stappenplannen en de fitheidstest voor ouderen zijn beiden onderdeel van de Vitaliteitswijzer. in een stepped-care model
Ouderen starten zelf en bespreken zo nodig met de eigen zorgverleners de onderwerpen die aandacht behoeven.
"De Vitaliteitswijzer is ingericht als preventieve tool: welke actie kun je ondernemen voordat klachten daadwerkelijke ziekten en kwalen worden en je medische hulp moet zoeken."
- prof. dr Sophia de Rooij, hoogleraar ouderengeneeskunde
Lees het hele artikel op Smart Health >>